Cederpanel – Panel som håller länge

Våra cederpaneler är gjorda av röd ceder. Att göra sina paneler av cederträ är en perfekt lösning både inomhus och utomhus. Cederpaneler, som består av cederträ är slitstarka, tål dåliga väderförhållande, värme och vardagligt slitage.

Precis som virket vi säljer till trall är våra cederpaneler KD-torkade, cederpanelerna är även kvistfria och försiktigt hyvlade. Allt för att öka komforten i varje cederpanel och ge en mjuk och behaglig känsla när man kommer i kontakt med cederpanelen.

Läs mer

Mått och Varianter

Cederpanel dubbel fasspont, hyvlad eller finsågad

17,5 x 90 mm
17,5 x 140 mm
Fallande längder 1,84 – ca 5,50 meter.
Monteras stående eller liggande.

Cederpanel dubbel fasspont med ändspont, hyvlad eller finsågad.

Cederpanel dubbel fasspont med ändspont, hyvlad eller finsågad.

17,5 x 140 mm
Fallande längder 0,92 – 4,25 meter
Monteras stående eller liggande.

17,5 x 140 mm
Fallande längder 0,62 – 2,15 meter
Monteras stående eller liggande.

Cederpanel dubbel mikrofas spont, hyvlad eller finsågad.

17,5 x 90 mm
17,5 x 140 mm
Fallande längder 1,84 – ca 5,50 meter
Monteras stående eller liggande.

Cederpanel dubbel mikrofas spont med 4 mm mellanrum, hyvlad eller finsågad.

17,5 x 140 mm
Fallande längder 1,84 – ca 5,50 meter
Monteras stående eller liggande.

Fakta

Cederträ är ett slitstarkt träslag som egentligen inte kräver mycket behandling för att hålla bra standard. Cederpaneler har naturligt rötskydd och har förmågan att stå emot väder och vind. Vill man behålla cederpanelens naturliga färg är det bästa att olja med vår ceder olja. Den är pigmenterad och bör strykas två gånger på den finsågade sidan för bästa resultat.

Vi brukar diskutera hur cederpanelen blir om den är obehandlad eller oljad beroende på väderstreck och förutsättningar. För er som valt cederpanel för dess unika karaktär och färgton, då är oljning och ytbehandling ännu viktigare. Genom att använda en olja som är anpassad för ceder behåller varje ceder-panel sin rödbruna färg betydligt längre.

Varje bräda eller cederpanel har sitt unika utseende och precis som att man kan föredra den rödbruna till ljusa karaktären som cederträ har, så är även vissa ute efter den vackra silvergrå tonen. Som vi nämnt tidigare åldras cederträ och tappar lite av sin rödbruna färg och blir istället silvergrå. Vill man få fram den silvergrå färgen, då finns det lösningar på det också.

Oavsett färgton så får man tillsammans med utförlig ytbehandling och vårt jobb med din cederpanel de bästa förutsättningarna för att just era cederpaneler ska hålla länge !

Fråga oss på plats när ni bestämt er för träslag och användningsområde. Då kan vi enkelt rekommendera den olja och ytbehandling som passar er cederpanel bäst.

Om ni planerar att köpa ceder-panel för utomhusbruk så är det inte ovanligt att man förvarar virket utomhus innan det monteras. Att förvara virket utomhus är inga problem, men innan ytbehandlingen är gjord rekommenderar vi att man håller sina cederpaneler relativt skyddade. Oljan och ytbehandlingen fungerar som ett bra skydd mot väder och dåliga förhållande.

Men innan detta är gjort så är cederträ lite känsligt mot vattenfläckar och solblekning. Vi föreslår att ni inte förvarar virket i för mycket solljus eller i utrymmen där det är mycket fukt. Att hantera cederpanelerna försiktigt innan montering hjälper virket att hålla samma kvalité som det hade när det lämnade vår brädgård.

När cederträ monteras skall rostfri/syrafast spik eller skruv användas. Detta beror på att cederträ innehåller en syra som bryter ned metaller. Denna syra ger cederträ sitt rötskydd.

Spontade ceder paneler

På våra spontade ceder paneler kan båda sidorna användas. Den ena sidan är finsågad och den andra hyvlad. Detta ger en möjlighet att få olika utsende på panelen. De spontade ceder panelerna kan monteras vertikalt eller horisontellt. Avståndet på reglar bör vara max c/c 600 mm, och 60 mm spik är ett bra alternativ. Normalt räcker det att använda en spik per bräda, men vi rekommenderar två spikar per bräda på den breda ceder panelen.

För ett osynligt montage inomhus finns också panelclips att köpa i handeln. Vid montering av obehandlad ceder panel bör man använda tryckimpregnerade läkt/reglar eller en pappremsa, monterad mellan panel och läkt/regel. Detta görs för att förhindra fuktskador på regelverket.
Se illustrationer >>

Kontakta oss för priser!

Få snabb hjälp och prisuppgifter via telefon 0707-51 01 37 eller klicka på knappen och fyll i formuläret.