Köp alltid Kiln Dried (KD-torkad) Ipe-trall!

Vi vill med den här texten varna alla för AD-torkad Ipe!

Allt vårt Ipe-virke är KD-torkad (Kiln Dried) och inte AD-torkad (Air Dried). Många säljer AD-torkad Ipe-trall men vi anser att om man vill ha trall som håller form och kvalitet över tid så ska man alltid välja KD-torkad.

Om man inte torkar ner hårdträ så blir den inte stabil och kommer att röra sig och spricka MYCKET. Mellanrummet (springan) mellan brädorna på en AD-torkad Ipe kommer att blir stor på sommaren, 10 mm eller mer, där en KD-torkad Ipe håller sin storlek i stort sett på 3-5 mm.

Kvalitén försämras om trät inte är KD torkad, sprickbildningen och den stora rörelsen i AD torkad Ipe gör att vatten tränger ner i trät vilket bryter ner trät snabbare! När man KD torkar Ipe eller andra hårda träslag, binder fibrerna i trät ihop sig och gör att trät blir mycket stabilare och formstarkt. Ytan på trät blir betydligt lenare och tätare när trät är KD torkat.

Vi på cederträ väst AB säljer endast KD torkad Ipe och Cumaru.

KD torkat ( Kiln Dried )

Ipe torkas långsamt i en stor torkhall där fukten sakta och kontrollerat dras ut ur trät, ner till ca 14% fuktighet. Ipe:n sågas till grovt mått innan torkning och efter torkning med låg fuktighet hyvlas till färdigt mått. KD torkningen gör att trät blir mycket stabilt och tät i ådringarna. Det behåller sitt mått under tid och rörelse samt sprickbildning blir minimal.

AD torkat ( Air Dried )

Ipe:n ställs ut i solen för att torkas ner till ca 25 % fuktighet. Ipe:n hyvlas sedan till färdigt mått med hög fuktighet. Detta gör att Ipe:n inte kommer att behålla sitt färdiga mått, utan krympa pga. den höga fuktigheten. AD torkad Ipe blir inte lika stabilt som KD torkat och rörelsen och sprickbildningen blir betydligt större!

Kontakta oss för priser!

Få snabb hjälp och prisuppgifter via telefon 0707-51 01 37 eller klicka på knappen Kontakta oss och fyll i formuläret.