Cumaru – Trall och Altan

Vi har den äkta oljiga Cumarun från Brasilien. Den är mycket hård och KD-torkad (Kiln dried) och är den absolut bästa Cumarun på marknaden. Vår Cumaru är ett prisvärt ädelträ som används främst till byggnation av altaner och uterum. Den är vackert rödgul i tonen och åldras till den karakteristisk silvergrå ädelträ-nyansen. Format: 21 x 145 mm slät / slät eller slät / räfflad (rillad) trall.

Cumaru – Trall och Altan

Vi har den äkta oljiga Cumarun från Brasilien. Den är mycket hård och KD-torkad (Kiln dried) och är den absolut bästa Cumarun på marknaden. Format: 21 x 145 mm slät / slät eller slät / räfflad (rillad) trall.

Läs mer

När våra kunder söker hjälp hos oss för att köpa trallvirke kan vi starkt rekommendera cumaru. Cumaru är prisvärt och ett utmärkt alternativ för dig som ska bygga trall, altan, terrass eller staket. Att använda sig av ett virke som är slitstarkt och tåligt när man bygger något utomhus tycker vi är en självklarhet.

Genom att köpa träslag av hög kvalité som cumaru bidrar till att ert projekt eller det ni planerar att bygga kommer att hålla i många år framöver.
När vi säljer cumaruträ som trallvirke, då levererar vi brädorna KD-torkade ( Kiln Dried ). Att cumarubrädorna är KD-torkade innebär att virket är torkat innan hyvling, detta görs för att få minimal sprickbildning samt minimal rörelse efter att trallen är lagd.

Cumaru är ett träslag som är tätväxt, kvistfritt och har en vacker ådring med kraftigt, naturligt rötskydd. Tack vare sin kvalité och hårdhet är det inte i behov av behandling. När man behandlar cumaru så bevarar man träets naturliga gulbruna till rödbruna färg till viss del. Cumaru skiljer sig i färgen för varje bräda och ger varje bygge ett helt unikt utseende med fina egenskaper.
Att tillägga gällande Cumaru är däremot att när träet åldras så över den gulbruna till rödbruna färgen mot en vacker silvergrå ton. En tidlös grå nyans som är lika unik som den tidigare. Är man ute efter ett specifikt utseende eller virke till ett specifikt projekt men är osäker, då hittar ni experter hos oss, både på telefon och i våra brädgårdar. Att köpa cumaru är ett bra alternativ, speciellt för den som söker bra kvalité och vill göra en långsiktig investering.

Fakta

Klicka på respektive avsnitt nedan för att läsa mer.

21 x 145 mm slät/slät eller slät/räfflad

Vår Cumaru är ett mycket hårda mineral trä från Brasilien. Det är viktigt att montera dessa brädor på rätt sätt. Två skruvar per bräda vid varje regel med max 600 c/c regel avstånd. Förborrning krävs med ca 4 mm ( metall borr ), borra endast igenom trall brädan. För en snygg montering, borra en försänkning så att skruv huvudet sänks ner lite i trallen. Vi rekommenderar att 75 mm skruv används och helst rostfria A4.

Vår Cumaru håller hög densitet och är torkad ( Kiln Dried ) , därför räcker det att montera brädorna med min 5 mm mellanrum. Brädorna är vaxade i ändorna, ren skär dem för att få bort vaxet samt få en rak kant. Vid pluggning borrar man först med en kvist borr, ca 8 mm djupt, sedan borrar man genom resten med ca 4 mm vanligt borr ( helst metall borr ). Skruva sedan brädorna på plats. Häll sedan i en droppe PU lim i plugg hålet innan pluggen trycks på plats. (Vissa PU lim rekommenderar att man sprayar lite vatten i hålet innan limning ). Låt sedan torka.

Slipa av pluggen som sticker upp med en band slip så att den är helt jämn med trall brädan. Lägg till en extra regel bit vid skarvarna så att pluggen kommer en bit in från ändan. Slipa hela trallen med en vanlig esentrisk slip så att man inte ser slip märken runt pluggen. Obs! Det är viktigt att pluggen sticker upp ovanför trall brädan när den är på plats, så att den går att slipa ner!

Vid övriga frågor kontakta oss gärna!

När din trall ska behandlas så bör det göras ett par gånger om året, hur ofta oljning bör göras beror helt på väderförhållande och vilken kvalité på oljan man har. Om ni besöker någon av våra brädgårdar eller kontaktar oss kan vi givetvis rekommendera den bästa oljan för just de du valt.
Oljningen bidrar till att cumaruträet behåller sin färg och, din trall blir även mer slittålig och tar inte lika mycket skada av tuffare väderförhållande.

Innan oljningen görs är det bra om trallen är rengjord. Rengöring föreslår vi att man gör förhand med en hård skrubborste och såpa. Att rengöra med högtryckstvätt går också, risken för att man har för hårt tryck är dock väldigt vanligt. Om högtryckstvätt används, se alltså till att använda mindre tryck. För att få bästa resultat innan man rengör sin trall så rekommenderar vi även att man slipar ner ytan lite för att få bort smuts och ett fräscht utseende.

När ni köper ert virke hos oss, om det är på internet eller i några av våra brädgårdar så finns vi på Cederträ: Väst alltid här för att assistera. Vi kan cumaru, hur det ska behandlas, bevaras, monteras och hanteras. Ring, mejla eller kom in till oss så att vi kan hjälpa er att göra rätt beslut för bästa möjliga resultat.

Cumaru använda allt som oftast till byggen utomhus. Genom att tänka på hur väl man skyddar och förvarar sin cumaru i väntan på montering kan väderförhållande ändra hur brädorna ser ut när man vid ett senare tillfälle ska bygga sin cumarutrall. Vi rekommenderar att man inte utsätter virket för onödigt slitage som kan försämra upplevelsen när man köpt cumaru. Förvara helst Cumaru trät under en presenning eller garage/carport och inte direkt i sol ljus. Förvara Cumaru i ute temoeratur. Stapla Cumarun rakt med strö.

Har ni fortfarande funderingar kring vilket träslag ni behöver för att uppfylla era behov, vare sig det är cumaru, ipe eller cederträ. Då finns vår kunskap alltid tillgänglig hos vår personal. Kom förbi en av våra brädgårdar, få rådgivning och rekommendationer. Vi är experter på allt från vilket träslag ni behöver köpa, hur cumaru, ipe och cederträ ska behandlas. Har ni inte möjlighet att besöka våra brädgårdar och har köpt virke via vår e-handel, ring oss gärna för personlig service och rådgivning.

Kontakta oss för priser!

Få snabb hjälp och prisuppgifter via telefon 0707-51 01 37 eller klicka på knappen Kontakta oss och fyll i formuläret.