Ipe Trä – Trall och Golv

Ipe är ett mycket hårt och oljigt träslag som används till altanbyggnationer och uterum. Vår Ipe är KD-torkad (Kiln dried) vilket är en mycket viktig process som ger trät en enorm stabilitet. Den är vackert rödbrun i färgen och får med tiden en karakteristisk silvergrå nyans.

Klicka här för att läsa mer om varför det är så viktigt med KD-torkad istället för AD-torkad Ipe!

Ipe är ett mycket hårt mineralträslag. Vår Ipe kommer från Brasilien. Vi har endast KD torkad Ipe ( Kiln Dried ). Denna torknings process görs innan brädan hyvlas till färdigt mått och ger trät en stabilitet som gör att det rör sig mindre och spricker mindre när den är lagd.

Ipe har en röd brun till gul röd färg (den kan variera i färg). Med sitt varierande utseende och karaktär blir varje Ipe-golv eller Ipe-trall unikt. När Ipe åldras så får den en fin silvergrå färgton.

Träslag mäts ofta i hårdhet och måttet som används heter Janka. Hårdheten mäts genom ett Brinell Test. Ipe har en hårdhet på ca 3700 Janka och en vikt på ca 1350 kg / m3.

Fakta

Klicka på respektive avsnitt nedan för att läsa mer.

21 x 145 mm, slät / fallande längder.

Vår Ipe är ett mycket hårt mineralträ från Brasilien. Det är viktigt att montera dessa brädor på rätt sätt. Två skruvar per bräda vid varje regel med max 600 c/c regel avstånd. Förborrning krävs med ca 4 mm (metallborr), borra endast igenom trall brädan. För en snygg montering, borra en försänkning så att skruvhuvudet sänks ner lite i trallen. Vi rekommenderar att 75 mm skruv används och helst rostfria A4 (vi säljer passande syrafri skruv och spik)

Vår Ipe håller hög densitet och är torkad (Kiln Dried), därför räcker det att montera brädorna med min 5 mm mellanrum. Brädorna är vaxade i ändorna, renskär dem för att få bort vaxet samt få en rak kant.

Vid pluggning borrar man först med en kvist borr, ca 8 mm djupt, sedan borrar man genom resten med ca 4 mm vanligt borr (helst metallborr). Skruva sedan brädorna på plats. Häll sedan i en droppe polyuretan lim i plugghålet innan pluggen trycks på plats (Vissa PU-lim rekommenderar att man sprayar lite vatten i hålet innan limning för bästa hållbarhet). Låt sedan torka. Slipa av pluggen som sticker upp med en bandslip så att den är helt jämn med trallbrädan. Lägg till en extra regel bit vid skarvarna så att pluggen kommer en bit in från ändan. Slipa hela trallen med en vanlig excenterslipmaskin så att man inte ser slipmärken runt pluggen. Obs! Det är viktigt att pluggen sticker upp ovanför trall brädan när den är på plats, så att den går att slipa ner!

Vid övriga frågor kontakta oss gärna!

Ipe kräver inte mycket behandling. Ipe är väldigt lätthanterad och åldras bäst om det inte behandlas och får då en silvergrå färg. Det skadar däremot inte Ipe-trät om man behandlar det med olja inför varje säsong eller ett par gånger om året.

Hur mycket ditt Ipe slits och hur ofta du måste behandla det är helt beroende på väder och förutsättningar. Vi på Cederträ brukar alltid rekommendera en lätt slipning av Ipe-trallen inför varje oljning. Slipningen görs för att få bort smuts och gammal olja från ytan, samtidigt som det underlättar din oljning och hjälper till att få fram träets ursprungliga färg.

Vid rengöring av ditt Ipe-trä så är vårt förslag att du använder dig av en hård skurborste och vatten. I vissa fall kan du behöva använda dig av grön såpa. Då mycket smuts kan lagras på skurborsten när du rengör Ipe-trä så är det bra om du noggrant lite då och då sköljer av och rengör borsten. Det underlättar rengöringen av Ipe-trallen och förbättrar resultatet.

Om du använder en högtryckstvätt så rekommenderar vi att du är försiktig och inte använder full styrka på högtryckstvätten. Ipe är ett starkt träslag med bra kvalité, men även ett hårdare träslag kan få slitningar eller märken vid vårdslös hantering eller av högtryckstvätt.

Om du planerar att lagra brädorna före montering, kanske under vintern eller ett längre tag, då är det viktigt att Ipe inte förvaras i för varma förhållande, t.ex. direkt solljus. Det är bäst att lagra i ett ute temporerad utrymme och stapla brädorna rakt med strö.
På Cederträ finns det kunniga experter allt från träslag till hantering.

Givetvis hjälper vi gärna till om du har frågor gällande just ditt träslag, trall eller golv. Om du behöver mer information om Ipe eller något annat träslag så hoppas vi att du inte tvekar på att kontakta oss.

Kontakta oss för priser!

Få snabb hjälp och prisuppgifter via telefon 0707-51 01 37 eller klicka på knappen Kontakta oss och fyll i formuläret.