Ceder (Western Red Ceder)

Ceder, även känt som (Western Red Ceder / Röd ceder ) är ett av träslagen som vi specialiserat oss på här på Cederträ: Väst. Ceder är ett mycket vackert träslag. Med sina många unika egenskaper och fina karaktär används virket till en mängd olika sorters projekt, byggen och även inredning. Ceder är ett perfekt virke för dig som ska sätta upp fasadpaneler, bygga ett staket, sätta upp räcken, en fondvägg med cederkaraktär, en bastupanel och så mycket mer. Med varje bräda Ceder och dess unika egenskaper får era projekt fantastiska resultat.
Kvaliteten på vårt cederträ är fantastiskt och vi ser till att leverera virke av bästa karaktär varje gång, brädorna är kvistfria och tät växta. Vårt ceder är KD torkat ( Kiln Dried ) med lätt vikt. Cederträ innehåller naturliga syror som ger virket ett starkt rötskydd i många år, vilket gör det till ett väldigt kraftigt och hållbart virke som är underhållsfritt. Ceder är ett stumt virke utan kåda. Detta gör att Ceder inte spricker eller vrider sig som många andra träslag gör.
När cederträ åldras så får den en vacker silvergrå ton. Åldringen skiljer sig beroende på vilket väder sträck som det sitter på. Det åldras snabbast och bäst när solen kommer åt och långsammare i skuggiga lägen.

 

Hur behandlar man Ceder på bästa sätt?

Förutom att ytbehandla Ceder med en lätt slipning inför varje oljning som ska göras så är det också bra om man oljar in med rätt olja för just Ceder. Med tanke på sina unika egenskaper så är det viktigt att man vid behandling använder en speciell olja. En olja som hjälper cederträet att behålla den vackra rödbruna färgen. Oljan vi rekommenderar innehåller ett pigment som är anpassat för just cederträ. Givetvis finns oljan att köpa hos oss på Cederträ Väst. Glöm inte fråga efter oljan nästa gång ni besöker någon av våra brädgårdar.
Ceder kan även behandlas med Kisel, som till skillnad från oljan man använder för att bevara den rödbruna färgen, istället påskyndar den silvergråa tonen. Kisel hjälper cederträet att få en jämn ljusgrå kulör mycket snabbare och jämnare där inte solen kan komma åt. Vid rengöring av Ceder så rekommenderar vi att man inte använder sig av en högtryckstvätt, men om man väljer att göra det, använd då gärna högtryckstvätten på låg nivå för att undvika skador. Cederträ är ömtåligt vid rengöring och vi vill påstå att Cederträ mår bäst om ni använder er av naturliga rengöringsmedel, samtidigt som ni behandlar det varsamt.

 

Hantering

Om ni redan nu vet att ert Cederträ ska lagras ett längre tag innan montering, då är det viktigt att ert Cederträ hanteras rätt, för att det inte ska förstöras. Det är därför bra om man lagrar virket skyddat från fukt och solljus. Tänk även på att förvara cederträet i sin förpackning så länge det går.
Om ni känner er osäkra på hur just ert träslag ska hanteras så finns det experthjälp att få hos oss på Cederträ: Väst. På våra brädgårdar jobbar personal som är kunnig inom både träslag, montering och hantering av ceder och våra andra produkter. Om ni inte har möjlighet att komma till oss, då går det givetvis lika bra att kontakta oss på telefon eller via vårt kontaktformulär. Vi hoppas att ni hör av er om ni behöver mer information gällande cederträ, eller givetvis något av våra andra träslag.